fredag 24 mars 2017

Värdegrund o jämställdhet hos Drakarna

Vi uppmärksammande den internationella downsyndrom dagen genom att Rocka Sockarna! Vi uppmärksammar att vi alla är olika men vi är alla lika viktiga. Vi läste boken om Kanin och Igelkott när Kanin skulle lägga ett pussel. Igelkott tyckte det var orättvist att Mus och Mus skulle gå först i kön bara för att dem hade långa svansar. Då blev Igelkott ledsen. Vi diskuterade tillsammans hur vi kan göra för att alla ska känna sig viktiga. Barnen tyckte att Igelkott kunde ju gå först, men efter en stunds diskussion kom vi fram till att dem får ha dagens värd. Då får dem ju turas om :) Vår ena samling skulle vi få träffa en ny kompis. Kompisen var lite blyg och hade gömt sig under en filt. Vi fick säga de magiska orden “Hokus Pokus Filijokus!” så vågade sig nallen fram. Vi undrade vem Nallen var. Var det en flicka eller en pojke? Barnens fick var och en svara på det. Flickorna i gruppen tyckte att nallen var en flicka för att nallen var blyg och att det var e björn. En av pojkarna trodde att det är en pojke eftersom björnar kan va pojkar. 

När barnen fick veta att nallens namn var Herman, var deras spontana reaktion “det var ett konstigt namn”. Ingen av barnen kommenterade att Herman hade en klänning på sig förrän Herman själv frågade om pojkar kunde använda klänning. Då sa en av pojkarna att pojkar har tröjor på sig. En flicka sa att pojkar kan ha skjorta eller tröja på sig på kalas. 

Vi lekte även en lek på vägen mot kalaset, kalaskull. När man blev tagen blev man förstenad och behövde bli befriad av att en kompis sa “du är snäll”. Denna leken uppfattade jag att barnen tyckte var lite svår att förstå. Vi kommer att fortsätta leken vid fler tillfällen i olika miljöer både inomhus och utomhus. Efter kalaskull-leken skulle vi ta bussen vidare mot kalaset. Barnen förstod instruktionerna kring de olika stationerna och de verkade uppskatta leken med att åka bussen och hämta upp kompisarna. På de olika stationerna skulle vi göra något tillsammans ex hoppa, dansa, hoppa på ett ben. När bussen hade hämtat upp alla kompisarna kom vi fram till kalaset. Men Ugglis var lite försiktig av sig och hade inte önskat sig några presenter utan önskade istället att vi skulle visa olika känslor för varandra. Vi kommer att fortsätta träna på att visa våra känslor och sätta ord på dem. 

Min tolkning utav dramaövningen är att barnen verkade uppskatta upplägget. De bjöds på massa fantasi och lek. Syftet med dramaövningen var att alla barn ska få en positiv självbild och att våga bejaka sina känslor. Att våga testa nya saker utan att vara rädd för att misslyckas, att stärka sin självkänsla och känna trygghet i sig själv. 


Bloggare: Emilia 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar