fredag 31 mars 2017

Vi upplever just nu ett stort intresse i barngruppen för att se filmer från UR skola om barnkonventionen och kring olika etiska dilemman. Barnen reflekterar och diskuterar kring hur och varför det blir som det blir och hur man kunde gjort istället. De efterfrågar att se fler och se dem om och om igen. Vi varvar detta med att läsa och sen diskutera kring böcker med kanin och igelkott. Vi har återkopplat och upprepat boken "säga sitt". Vi pratar kring vad är demokrati. Det blir en del diskussioner kring vilka filmer vi ska se igen av de vi sett kring etiska dilemman. Ska vi se Cilla eller Gabriel eller om Elliot eller kanske någon annan. Barnen har tagit till sig och föreslår numera själva omröstningar och de vet vad som gäller kring majoritetsbeslut. Den film som flest barn tycker vinner och den ser vi. Och de är mycket noga med att man bara får välja en film att rösta på. Imponerande!
Vi har haft två utedagar och kommer att fortsätta med detta framöver. I veckan som gick vi till grodsjön medan det fortfarande finns möjlighet till detta innan korna släpps ut. Vi hade denna gång med oss håvar som vi testade i grodsjön utan någon större framgång. Vi fick levererat mat som vi avnjöt under tiden vi på första parkett kunde studera en John Deere i arbete.
IMG_8652.JPGIMG_8647.JPG
Vi har under veckan ökat upp vårt arbete med hälsa och livsstilsfrågor. Vi pratar vidare om vad kroppen behöver och mår bra av. Vi ritade av barn och pratade om våra sinnen.
Kopia av IMG_1255.JPG
Vi har nu också börjat förbereda vårens sådd och plantering. Barnen hjälpte till och rullade och bar jord så vi kunde fylla våra planteringslådor och i däcket. I däcket har vi tänkt göra en ny lekmiljö till barnen på gården där vi kan ta tillvara deras intresse för alla djurlekar och förhoppningsvis utveckla dessa och vara kreativa med naturens material.
IMG_8682.JPG
I ateljen går skapandet vidare på torsdagarna. Barnen utvecklar sin kreatitet och testar nya metoder och tekniker tillsammans med Inga.
IMG_1263.JPG

Parallellt med detta så fortsätter arbetet med dagens bokstav och dagens värd. Vi samlar och skapar också material till barnens bok om sig själv. Detta är ett projekt som vi arbetar med på eftermiddagarna efter vår sago/filmstund. Barnen har hittills gjort bilder på ex sig själv, blivit avbildade av en kompis, ritat sin familj och sina djur.
Vi har också små smått börjat ge oss mer in på andra kulturer. Ex att det finns andra språk, Hur säger man hej på olika språk har vi sett en film om med Tungan som barnen känner igen sen tidigare då vi jobbat med ex språk och etiska dilemman.
Barnen i snigelgruppen fick också ta lite mera ansvar under veckan då vi hade utedag tillsammans med kottarna. De skötte detta exemplariskt. Vi gick till idrottsplatsen och själva aktiviteten bestod  främst i att träna i att ta ansvar och visa hänsyn.
Vi kommer att fortsätta med våra projekt och har en härligt spännande vecka framför oss (tycker vi vuxna i alla fall)
Under eftermiddagen idag (fredag) kommer vi att laga mat ute på vår grill på gården. Det ska fixas krabbelurer och då krävs det att vi sätter igång en eld och förbereder smet. Härligt och gott!
Fredagen bjöd under förmiddagen också på öppen atelje dit barnen kunde söka sig för att skapa fritt tillsammans med Inga.

Bloggare Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar