måndag 10 april 2017

Experimentvecka för drakarna


Drakarna har haft lite av en experiment vecka där dem har fått ställa olika hypoteser. Vårt första experiment handlade om hur vi skulle få ett kokt ägg att åka ner i en flaska - ägget i flaskan. Vi tog bort skalet och placerade ägget på flaskan. Men de gick ju inte ner. Barnen tyckte vi skulle trycka ner ägget med handen eller kanske vi kunde använda en hammare för att få ner ägget i flaskan. Dessa ideér hade säkerligen fungerat men i vårt uppdrag så fick vi inte ens nudda vid ägget. Vi provade att tända några tändstickor och slängde ner i flaskan. Sedan snabbt placera vi  tillbaka ägget. Men ingenting hände. Varför då undrade vi?
Vi fick tänka om och testade att ändra ägget så att den spetsiga kanten låg neråt. Kan ni tänka er att då gick ägget minsann genom flaskan =) Wow! Den åkte ner, sa ett barn. “Ägget gick sönder i flaskan”, sa ett annat barn.

När vi ändå höll igång med äggspriment så gjorde vi ett till :) Fast denna gången testade vi att lägga ett rått ägg i ett glas med vatten och ett rått ägg i ett glas med ättika. Vad tror ni händer med äggen i respektive glas?
Barnens hypoteser var att äggen kommer försvinna eller att ägget kläcks. Dagen efter kollade vi till äggen. Vad hände hänt? Jo, skalet på ägget i ättikan började försvinna. Vi upptäckte att gulan syntes! Barnen märkte också att de luktade ganska äckligt med ättikan. Men ingenting hade hänt med ägget i  vattnet.
Två dygn efter att vi påbörjade experimentet tog vi upp äggen och sköljde av dem så vi kunde studera dem lite närmare. Vi kunde se att allt skal hade lösts upp utav ättikan. Med det andra ägget hade ingenting hänt. Ägget i ättikan blev ägget mer som gummi, och kunde studsa lite på bordet. Vi blev nyfikna och ville testa om ägget kunde studsa från högre höjd.

Vi har även börjat samtala om hur vi kan återbruka material som finns runtomkring oss. Vi använde oss tex utav äggskal som blev över från matlagningen i köket för att använda det som krukor. Genom att så i äggskal gör det att fröet får extra näring och kalk så att fröet växer lite bättre. Vi vill gärna ta tillvara och återbruka. Vi diskuterade lite om vad ett frö behöver för att växa. Barnen svarade “sol och vatten”.


På vår utedag hade vi även möjlighet att hälsa på några lamm 😀 tack så mycket för att vi fick komma och hälsa på 😀


Bloggare: Emilia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar